Kustovnice čínská jako zdroj vitamínů a minerálů

Zdraví prospěšné látky

V sušených plodech kustovnice, které mají oranžovočervenou jasnou barvu a svraštělý povrch, se nachází řada zdraví prospěšných vitamínů. Jde hlavně o vitamín C, jehož množství se dá srovnat s citrusovými plody. Dále zde najdeme vitamín B2 a B1 a vitamín E. V rámci obsahu minerálních látek je kustovnice čínská ovocem s nejbohatším zdrojem železa, zinku, manganu, mědi a chromu. Obsahuje i řadu stopových prvků. Mezi nejžádanější patří selen, který má prokazatelně velice příznivý vliv na lidský organismus.zdravá svačinka

Z historie

Kustovnice se v asijské medicíně používá už stovky let a jsou dochované zmínky i v písemné formě datované do 2. století před naším letopočtem. Podle tradičních spisů posiluje energii jin v dráze ledvin a jater, zlepšuje zrak a celkový stav organismu, čímž má vliv i na dlouhověkost.

Využití v čínské kuchyni

Kustovnice čínská https://www.nakliceno.cz/goji/ je v Číně populární i jako potravina. Plody se konzumují čerstvé a sušené, často se s ní můžete setkat v podobě džusu nebo vína. Je také používaná do různých rýžových kaší, polévek, masových a zeleninových pokrmů. Kromě plodů se konzumují i mladé výhonky do různých salátů a používají se k přípravě čaje. Semínka jsou pražená a slouží jako náhražka kávy.sušené plody

Nápad na zdravou a chutnou osvěžující limonádu:

50 g kustovnice čínské
20 g čerstvého zázvoru
1 citron
1 lžička agáve sirupu nebo javorového sirupu
1 l neperlivé pitné vody
čerstvá máta na ozdobu
Pro použití je nejlepší zvolit sušené ovoce v BIO kvalitě, u kterého je jistota, http://zakony.centrum.cz/zakon-o-verejnych-zakazkach/cast-2-hlava-5-dil-3 že neobsahuje nežádoucí pesticidy.
Plody kustovnice se na několik hodin namočí do vody a nechají odstát.
Do mixéru dáme litr vody, změklé plody kustovnice, nasekaný zázvor a šťávu z citronu. Vše důkladně rozmixujeme a přepasírujeme přes jemné sítko. Podle chuti můžeme přisladit sirupem a dáme vychladit do lednice. Podáváme pro osvěžení zdobené lístky čerstvé máty.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup